Πειραιάς

Ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα λιμάνια της Μεσογείου.

Από το λιμάνι του Πειραιά ξεκινούν όλες οι ακτοπλοϊκές γραμμές για τα νησιά της Ελλάδας αλλά και για τα λιμάνια του εξωτερικού. Η πρόσβαση στο λιμάνι είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς απέναντι από την είσοδο του βρίσκεται ο σταθμός του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου (γραμμή Πειραιάς – Κηφισιά) καθώς και οι αφετηρίες πολλών λεωφορείων που συνδέουν το λιμάνι με το κέντρο της Αθήνας και τις υπόλοιπες περιοχές του Πειραιά. Τέλος στον Πειραιά βρίσκονται το Δημοτικό και Βεάκειο Θέατρο, το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο, το Πασαλιμάνι και η συνοικία της Καστέλας. Όλα τα ιστορικά μνημεία της Αθήνας βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση.

Noufara Hotel

Καστέλα

Στο λόφο του Προφήτη Ηλία βρίσκεται το υπαίθριο δημοτικό θέατρο Βεάκειο, στο οποίο κάθε καλοκαίρι φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν εμφανίσεις ελληνικών ξένων θιάσων και φολκλορικών συγκροτημάτων διεθνούς φήμης. Στην ίδια περιοχή λειτουργεί και το “Bowling Center” το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους φίλους του παιχνιδιού αλλά και για όσους θέλουν να απολαύσουν το καφέ τους με θέα το Σαρωνικό. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται και η εκκλησία του Προφήτη Ηλία. Κάθε χρόνο ανήμερα της εορτής του, στις 20 Ιουλίου, διοργανώνεται μεγάλο πανηγύρι.

Noufara Hotel

Πασαλιμάνι

Το Πασαλιμάνι βρίσκεται στη νότια πλευρά του κεντρικού λιμανιού και παρουσιάζει μεγάλη εμπορική κίνηση. Είναι κοσμικότερο από το Μικρολίμανο και είναι χαρακτηριστικό ότι στη μαρίνα του αγκυροβολούν πολλά εντυπωσιακά γιωτ, ενώ στη γύρω περιοχή λειτουργούν πολλά εστιατόρια και καφετερίες. Στους γύρω δρόμους θα συναντήσετε πληθώρα εμπορικών καταστημάτων. Το Πασαλιμάνι υπήρξε το κύριο λιμάνι των Αθηνών, κατά τους αρχαίους χρόνους. Τη σημερινή του ονομασία την απέκτησε τον 18ο αιώνα, λόγω του ότι αποτέλεσε το λιμάνι του Οθωμανικού στόλου.

Noufara Hotel

Ναυτικό Μουσείο

Το ναυτικό μουσείο του Πειραιά στεγάζεται σ’ ένα κτίριο που κατασκευάστηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Βρίσκεται στη Μαρίνα της Ζέας. Τα εκθέματα του μουσείου καλύπτουν περίπου 3.000 χρόνια ελληνικής ναυτικής ιστορίας. Στις αίθουσες του μουσείου θα δείτε ομοιώματα πλοίων, ναυτικά εργαλεία, διάφορα αντικείμενα, γκραβούρες, φωτογραφίες, ιστορικά έγγραφα που φανερώνουν πτυχές της ναυτικής παράδοσης και της ιστορίας της Ελλάδας. Ξεχωριστής σημασίας είναι η συλλογή με τα εκθέματα που σχετίζονται με τον αρχαίο Πειραιά, την επανάσταση του 1821, τη δράση του πολεμικού ναυτικού μας στη νεότερη ιστορία (1912 – 1944) και την εμπορική μας ναυτιλία.

Noufara Hotel

Αρχαιολογικό Μουσείο

Το αρχαιολογικό μουσείο του Πειραιά στεγάζεται σ’ ένα σύγχρονο διώροφο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 31.
Στις αίθουσες του μουσείου εκτίθενται κυρίως γλυπτά που ανακαλύφθηκαν στον Πειραιά και στις Αττικές Ακτές. Μέσα από τα εκθέματα του μουσείου παρουσιάζεται η ιστορία του Πειραιά. Οι περίοδοι της ακμής και της παρακμής της πόλης διαφαίνονται μέσα από τα μοναδικά δείγματα τέχνης. Από τα εκθέματα του μουσείου ξεχωρίζουν τα πέντε χάλκινα αγάλματα που ανακαλύφθηκαν στον Πειραιά το 1959, ο αρχαϊκός Κούρος του Απόλλωνα, τα δυο αγάλματα της θεάς Άρτεμις, το άγαλμα της Αθηνάς και μια μάσκα αρχαίας τραγωδίας που χρονολογείται από τον 4ο π.Χ. αιώνα.

Noufara Hotel

Δημοτικό Θέατρο

Το Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά βρίσκεται σ’ ένα από τα κεντρικότερα σημεία της πόλης, στην πλατεία Κοραή. Κτίστηκε τη δεκαετία του 1880, σε νεοκλασικό στυλ και είναι έργο του αρχιτέκτονα Ιωάννη Λαζαρίμου. Πρόκειται για ένα επιβλητικό κτίριο που αποτελεί ένα απόλυτα συμμετρικό ορθογώνιο διαστάσεων 34 Χ 45 μ. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά αρχιτεκτονικά στοιχεία αποτελούν η είσοδος με το πρόπυλο, τους κίονες Κορινθιακού ρυθμού και το αέτωμα, αλλά και η εσωτερική διαρρύθμιση του κτιρίου που εντυπωσιάζουν τους επισκέπτες. Το θέατρο κατασκευάστηκε με πρότυπο το “Theatre d’ Odeon” των Παρισίων. Η αίθουσα είναι πεταλόσχημη, με πλατεία, θεωρεία και εξώστες σε τέσσερα επίπεδα, συνολικής χωρητικότητας 1.300 περίπου θέσεων. Η σκηνή είναι διαστάσεων 20 x 14 μ. με προσκήνιο και χώρο ορχήστρας. Το ύψος του πύργου σκηνής είναι 18μ. και το βάθος του υποσκηνίου 9μ. Η ακουστική του θεάτρου είναι θαυμάσια. Το φουαγιέ είναι διώροφο και αναπτύσσεται γύρω από το πέταλο της αίθουσας. Αρχικά φιλοξενούσε χορούς φιλανθρωπικών συλλόγων και αργότερα εξελίχθηκε σε χώρο εκθέσεων και διαλέξεων. Στο Δημοτικό Θέατρο έχουν φιλοξενηθεί πολλοί γνωστοί ελληνικοί και ξένοι θίασοι του λυρικού και δραματικού ρεπερτορίου, καθώς επίσης και χορευτικά συγκροτήματα, μουσικά και χορωδιακά σύνολα κλπ.

Noufara Hotel

Βεάκειο Θέατρο

Το Βεάκειο Θέατρο βρίσκεται στην περιοχή της Καστέλας, πάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία. Κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί από το 1969. Ονομάστηκε Βεάκειο προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα ηθοποιού Αιμίλιου Βεάκη ο οποίος είχε γεννηθεί στον Πειραιά. Το Βεάκειο Θέατρο λειτουργεί τους καλοκαιρινούς μήνες και φιλοξενεί αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στη σκηνή του έχουν παρουσιάσει σπουδαίες παραστάσεις ελληνικοί και ξένοι θίασοι. Επίσης, έχει φιλοξενήσει και συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών και φολκλορικών συγκροτημάτων διεθνούς φήμης.

Noufara Hotel

Μαρίνα Ζέας

Στη δυτική άκρη του Πασαλιμανιού βρίσκεται η Μαρίνα της Ζέας. Είναι μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Μεσογείου και είναι πάντα γεμάτη με εντυπωσιακά κότερα και πολυτελείς θαλαμηγούς. Είναι μια από τις γραφικότερες περιοχές του Πειραιά. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας παρουσιάζει μεγάλη κίνηση. Η Μαρίνα Ζέας έχει χαρακτηριστεί ως τουριστικός λιμένας και χώρος Ολυμπιακής φιλοξενίας, καθώς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, ελλιμενίστηκαν σε αυτή σκάφη σχετιζόμενα με τους αγώνες. Κι εδώ λειτουργούν πολλά εστιατόρια και ψαροταβέρνες που προσελκύουν τους λάτρεις των ψαρικών. Επίσης, παρουσιάζει έντονη νυχτερινή ζωή, καθώς γύρω από την μαρίνα λειτουργούν πολλά μπαράκια. Κοντά στο Αρχαιολογικό μουσείο βρίσκεται τα ερείπια του Αρχαίου Θεάτρου της Ζέας που χρονολογούνται από τον 4ο – 3ο π.Χ. αιώνα.

Noufara Hotel

Μικρολίμανο

Το Μικρολίμανο είναι μια από τις δημοφιλέστερες περιοχές του Πειραιά και αποτελεί τόπο συνάθροισης της νεολαίας της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών. Απέχει ένα μόλις χιλιόμετρο από το Πασαλιμάνι και το κέντρο του Πειραιά και βρίσκεται πολύ κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, που υπήρξε Ολυμπιακό Κέντρο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Όπως λέει και το όνομά του είναι ένα μικρό λιμανάκι, στο οποίο σήμερα βρίσκουν καταφύγιο πολλά ψαροκάικα, τα οποία προσθέτουν τη δική τους νότα γραφικότητας στη περιοχή.
Το Μικρολίμανο έχει μακραίωνη ιστορία. Κατά την αρχαιότητα ονομάζονταν Μουνιχία και σύμφωνα με την μυθολογία προστατεύονταν από τη θεά Άρτεμη. Λέγετε ότι στη θέση που βρίσκεται σήμερα ο ναυτικός όμιλος υπήρχε ο ναός της θεάς. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας μετονομάστηκε σε Τουρκολίμανο. Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας ονομάστηκε Μικρολίμανο. Ένα όνομα που του ταιριάζει περισσότερο και που οφείλει στο μέγεθός του. Το Μικρολίμανο έχει φανατικούς οπαδούς και αποτελεί πόλο έλξης για μικρούς και μεγάλους. Γύρω του λειτουργούν πολλές καφετερίες, μπαράκια και μερικά από τα καλύτερα εστιατόρια και ψαροταβέρνες της πόλης. Αν είστε λάτρης των περιπάτων μπορείτε να απολαύσετε έναν υπέροχο περίπατο και ακολουθώντας την παραλιακή οδό να φτάσετε στο Πασαλιμάνι.

Noufara Hotel

Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος

Απέναντι από την είσοδο του κεντρικού λιμανιού βρίσκεται το μεγαλοπρεπές κτίριο του Ηλεκτρικού Σιδηροδρομικού Σταθμού. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα που κτίστηκε το 1929 και χαρακτηρίζεται από τον αψιδωτό του θόλο. Στην αρχιτεκτονική του δόμηση είναι εμφανής οι επιρροές από τους σταθμούς των ευρωπαϊκών χωρών που κατασκευάστηκαν εκείνη την περίοδο. Το κτίριο ανακαινίστηκε πρόσφατα και απέκτησε την παλιά του αίγλη. Ο σταθμός του Πειραιά λειτουργεί από το 1869, όταν εγκαινιάστηκε ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος Θησείο – Πειραιάς, ο οποίος συνέδεε την Αθήνα με το λιμάνι της. Η άμεση γειτνίασή του σταθμού με το λιμάνι της πρωτεύουσας, τον καθιστά ιδιαίτερης σημασίας.

Άλλα σημεία
ενδιαφέροντος.

  • Σταύρος Νιάρχος 4,1 χλμ.
  • Φάληρο 3,6 χλμ.
  • Ακρόπολη 7,8 χλμ.
  • Πλάκα 12,5 χλμ.
  • Αρχαία Αγορά 12 χλμ.